Környezetvédelem

MINDEN, AMIT A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSRŐL TUDNI KELL

 

HOGYAN KÜLÖNBÖZTESSÜK MEG EGYMÁSTÓL A SZELEKTÍV ÉS A HÁZTARTÁSI HULLADÉKOT?

A szelektív hulladékok azok az anyagok, amelyek keletkezésük helyén (háztartás, gyárak, mezőgazdaság stb.) haszontalanná váltak, de anyagfajtánként külön kezelve, szelektíven gyűjtve még másodlagos nyersanyagként hasznosíthatók.

Háztartási hulladékoknak hívjuk azokat a haszontalanná vált anyagokat, amelyeket nem tudunk, vagy nem akarunk tovább használni. A gazdaság körforgásából kikerülő, általában vegyesen tárolt anyagok ezek.

A fent említetteken kívül beszélhetünk még települési szilárd hulladékról is, mely olyan szilárd hulladék, beleértve a nagydarabos hulladékot (lomot) is, amely a lakossági, fogyasztási, intézményi, szolgáltatási, kereskedelmi és vendéglátási tevékenységből, közterületek tisztán tartásából származik.

 

HONNAN SZÁRMAZIK A HÁZTARTÁSI HULLADÉK?

A háztartási hulladékok az emberi tevékenység eredményeként keletkeznek az élet minden területén, a megvásárolt termékekkel kerülnek be a háztartásba. A háztartási hulladékok egyrészt tehát a termékek elhasználódásából, másrészt pedig a termékek csomagolásának feleslegessé válása révén jönnek létre.

 


MI A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS?

Szelektív hulladékgyűjtésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor valaki a háztartásban keletkező, számára felesleges, de hasznosítható anyagokat külön gyűjti, és megfelelő módon adja tovább hasznosításra, ipari feldolgozásra.

Amennyiben jó minőségű válogatott hulladékot kívánunk nyerni, az osztályozást a hulladékok keletkezési helyén kell végezni, azaz az egyes háztartásokban, gyárakban, hivatalokban és intézményekben stb.

 

A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSI CÉLJAI

A szelektíven gyűjtött hulladék érték, hiszen megfelelő előkészítés után másodnyersanyagként felhasználható különböző termékek gyártásához.

A másodnyersanyagok felhasználásával megkíméljük az elsődleges nyersanyagokat (pl. papírgyártásnál a fát), ami nagyon fontos, hiszen nagyon sok nyersanyagforrásunk már kimerülőben van, így nem lenne szabad pazarlóan bánnunk velük.

A másodnyersanyagok újrahasznosítása jelentős energiatakarékosságot is eredményez, mivel ezek a folyamatok kevesebb technológiai lépést igényelnek:

 • lecsökken a hulladék mennyisége, ezáltal megnő a hulladéklerakók élettartama,
 • a kevesebb hulladék kevésbé terheli a környezetet, így csökken a környezetterhelés.

A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS HELYE OTTHON

A szelektív hulladékgyűjtéshez sem nagy beruházásra, sem nagyobb helyre nincs szükség. Csupán a lakásban lévő hulladékgyűjtő edényünket kell két kisebbre lecserélni. A szelektív gyűjtő lehet egyszerű papírdoboz is, hiszen a tisztán, külön gyűjtött hulladék nem szennyezett, száraz, nincs szaga.

 

A SZELEKTÍV GYŰJTÉS TITKA

A szelektív hulladékgyűjtés sikerességének alapja, hogy minden fajta másodnyersanyagot a lehető legtisztábban adjunk tovább hasznosításra, és hogy helyesen válogassuk szét a csomagolási hulladékokat.

 

ZSÁKOS SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS

A kertes házas városrészeken bevezettük a házhoz menő zsákos szelektív hulladékgyűjtést, hogy hatékonyabbá tegyük a papír és műanyag hulladék elkülönítve történő gyűjtését. Ennek keretében a családi házban élők kétféle (sárga és kék) színű zsákba helyezhetik el az újrahasznosításra alkalmas (papír és műanyag) hulladékokat, amelyeket a hulladékszállítási naptárakban megjelölt időpontokban szállítunk el.

A gyűjtőzsákokat térítésmentesen adjuk át az arra jogosult lakosoknak.

BIOHULLADÉK SZÁLLÍTÁS

A kertes házban élők számára társaságunk a növényi eredetű bomló szerves anyagok keletkezésük helyén történő gyűjtését is biztosítja. A biohulladékok tárolására szolgáló 20000 darab 120 literes edényeket Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulással együttműködve térítésmentesen biztosította a családi házas övezetekben lakók rendelkezésére.

Az így gyűjtött hulladékokat a kezelőtelepünkre való szállítás után komposztáljuk.

HULLADÉKUDVAR

Társaságunk közszolgáltatás keretében Nyíregyháza Megyei Jogú Város közigazgatási területén jelenleg két hulladékgyűjtő udvart üzemeltet.

A hulladékgyűjtő udvarok a hazai jogszabálynak és az uniós előírásoknak megfelelően kerültek kialakításra.

Nyíregyháza város lakossága díjtalanul leadhatja (kis mennyiségben) a háztartásban keletkező:

 • települési szilárd hulladék elkülönítetten gyűjtött, hasznosítható frakcióit (papír, műanyag, fém, üveg hulladék, italoskarton doboz),
 • veszélyes hulladékot, például:
 • használt sütőolajat
 • zsiradékot
 • olajos hulladékot (rongyot, szűrőt, flakont)
 • fáradt olajat
 • akkumulátort
 • szárazelemet
 • festékes, hígító, vegyszeres göngyöleget
 • aeroszolos készítményeket
 • elhasznált nyomtatópatront
 • fénycsöveket
 • elektronikai hulladékot
 • nagyobb méretű lomokat,
 • biohulladékot,
 • 1 m3-ig építési törmeléket.

 

IPARI, INTÉZMÉNYI SZOLGÁLTATÁS

Társaságunk rendelkezik a kereskedelmi egységeknél, valamint gyáraknál keletkező nagyobb mennyiségű, elkülönítetten gyűjtött, újrahasznosítható hulladékok tárolására és szállítására alkalmas eszköz és gépjárműparkkal is. A hulladékok gyűjtésére 7-15-30 m3-es edények szolgálnak, szükség esetén pedig tömörítőfejjel ellátott konténereket is tudunk biztosítani, amelyeket speciális unirollos gépjárművekkel szállítunk el.

A kis mennyiségben keletkező hulladékok begyűjtése rendszeresített járattal történik azoknál az intézményeknél, amelyek gyűjtőedénnyel rendelkeznek. Ahol nincs erre a célra kihelyezett edény, onnan platós gépjárművel oldjuk meg a hulladékok elszállítását.

HÁZHOZ MENŐ ELEKTRONIKAI HULLADÉKGYŰJTÉS

A lakossági igényeknek eleget téve minden hónap első keddi és szerdai napján gyűjtőjáratot indítunk a kihelyezett elektronikai hulladékok begyűjtésére az előzetesen egyeztetett helyszínekre. A szállítási igényt a gyűjtést megelőző hét pénteki napján délig jelezhetik a lakók az alábbi elérhetőségeken:

 

TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft.,

Nyíregyháza, Bokréta u. 22.

Tel.: 42/314-976

E-mail: hulladekszallitas@thgkft.hu

 

Felhívjuk a tisztelt lakók figyelmét arra, hogy amennyiben valaki előzetes egyeztetés nélkül helyezi ki hulladékát, az illegális hulladéklerakásnak minősül, ami akár 100 ezer forintos bírsággal is büntethető.